0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

Şiiri Laçkalaştıranlar, Şiirle Bağ Kuranlar Yahut Şiir ve İnsan İlişkisine Dair Derkenar

Neyin şiir, kimlerin şair olduğuna dair nihâî karar merciî; okurun bizatihi kendisidir. Okuruna dokunabilen, onunla ortak bir anlam ve ruh dünyasında buluşabilen şairlerin şiirleri; aradan yüz yıllar geçse de canlılığını muhafaza eder. Şiiriyle çağları kuşatan şairler, insan topluluklarının “millet” oluşunda da çok mühim bir katkının sahibidir. Şair, yazdıklarıyla insanın yaşamla olan ünsiyetini diri tuttuğu gibi; dili işleyerek ve dilin imkânlarını geliştirerek de sosyal yaşantıyı doğrudan kuşatır. Herkes bu hasletlerle mücehhez değildir; bu sebeple on binlerce şairden geriye pek azının ismi ve eseri kalmıştır.

Şiirin rûhu insanın hayatı algılayışıyla doğrudan ilişkili bir şeydir. Hayatı olduğu gibi algılayanların şiirden kaldıracağı şey yalnızca tozdur yahut daha doğrudan ifâde etmemiz gerekirse; hayatın rûhunu kavrayamayan şiirin de rûhunu kavrayamaz. Yaşama ilişkin düşüncesi ve soruları olanlar, şeyleri olduğu gibi değil de daha farklı anlam ve görme biçimleriyle değerlendirenler ise, şiirin şuuruna ulaşma noktasında diğerlerinden çok daha öndedir. Bu sebeple şiir, esas anlamını, şiirle hemhal olan nitelikli okurda bulur. İlk kez şiir okuyanla çok kez şiir okuyan arasında, ortaya çıkan anlam bağları bakımından büyük farklar mevcuttur.

Yaşadığımız zamanı bütünüyle kaplayan “çabuk tüketim” anaforuna düşünce dünyamız da kapıldı. En karmaşık düşünürlerin sözleri dahi; Nasreddin Hoca’nın leyleğin gagasını, bacağını kesip, şimdi bir kuşa benzedin deyişindeki gibi önü arkası kırpılarak, “özlü söz” niyetine sanal âlemde dolaştırılıyor. Böylesi tavırlar düşüncenin asıl gücünü kaybettirerek onu basit/sıradan bir hâle sokarak laçkalaştırıyor. Şiir düşünceden bağımsız bir şey olmadığı için bu laçkalık şiire de bulaştı. Şiirin gücü yerini, “en çarpıcı dizenin” gücüne bıraktı. Kimsenin bir şiiri olanca varlığıyla okuyup, anlamlandırmaya vakti yok. Kendi durumuna yahut beğenisine uygun bir iki dize okunup, paylaşılınca şiirle olan muhabbet tamamlanmış oluyor…

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz