0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

Gümülcine’den Filibe’ye İzlenimler

Temmuz ayı sonlarında silk-i askerîden 40 yıllık arkadaşım İrfan Öner’le Bulgaristan’a kısa bir tetkik ziyareti yaptık. Bu gezi hazırlamakta olduğum 1876 Batak İsyânı kitabı ile ilgili ayaklanma mıntıkalarını yerinde görmek maksadıyla yapıldı. Kendisine 1978’den beri “İrfan Dayı” diye hitap ettiğim yol arkadaşım vicdan ve izan sahibi, sözü sohbeti çekilir Bektaşiliğe yatkın Melâmî meşrep birisidir. Her yıl ailece karayolu ile kara Avrupası turuna çıkar. Bu özellikleriyle ondan daha uygun bir arkadaş bulmam mümkün olamazdı.

İrfan Dayı arabasıyla Çanakkale’den Keşan’a geldi. Ben de otobüsle aynı yere gittim. İpsala Hudut Kapısı’na doğru intikale başladık. İpsala Hudut Kapısı’nda bizim tarafta bana “Emekli misiniz” diye sordular. “Evet” deyince huduttan çıkış için elimizde kendi kurumumuzdan alınmış bir yazı olup olmadığını sordular. İşte diyerek uzatınca da “Gerek yok” dediler. Türk tipi hikmet-i hükümet deyip niyesiniz sormakla vakti heba etmedik. Yunan tarafında işlemlerimiz seri şekilde yapıldı. Yola revan olduk.

Gittiğimiz ana yol bakımlı idi. Dahası sâkindi. Geçtiğimiz ana yola Yunanlılar isim de vermişler. Üzerinde seyrettiğimiz E-90 karayolunun Yunanistan topraklarından geçen kesimine Egnatio Odos demişler. Bilindiği gibi Roma döneminde inşa edilmiş olan İstanbul’u Adriyatik’e bağlayan bu ticaret güzergâhı  Via Egnatia  olarak biliniyordu. Osmanlı devrindeki adı da Sol kol idi.

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz