0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

Nerede O Eski Günler?

“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar, yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar.” Aristoteles (MÖ 384-322)

“Günümüz gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağır başlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.” Hesiodos (MÖ 750-650)

 

Bugün yine Karşıyaka sokaklarını arşınlıyorum. Şehirleri tanımak istiyorsan, yürüyeceksin o şehrin sokaklarında öyle arabayla tramvayla değil tabanvayla. Yürürken de daha çok çay ocakları, kahvehaneler (kafeler demiyorum bakın) esnaf lokantaları (restorantlar değil) , arastaları (AVM’ler değil) gezeceksin. Oranın hayat biçimi hakkında bilgiyi özellikle de geçmişine dair bilgiyi, buralarda doğmuş, büyümüş amcalardan, teyzelerden yâni eski topraktan öğrenirsiniz. Öyle akademisyenlerle, şehir turlarıyla falan öğrenilecek bir şey değildir şehir ve kültür. Ben de şehrin sokaklarına dalıyorum. İşte bir kahvehane, duvarında Saat Kulesi, Atatürk portesi asılı.

Kaldırıma atılmış gölgedeki ilk masaya oturuyorum. Yaşlı bir amca var. Sonradan öğrendiğim ki yaşı 91’i bulmuş, lâkin 70 ancak gösteriyor; dinç, diri, delikanlılara taş çıkarır çakı gibi bir amca. İlk tanıştığımızda da “Kaç gösteriyorum evlat,” diye sorması bu özgüveninden kaynaklanıyordu sanırım. İtiraf edeyim ki, “evlat” hitabıyla başlayan bu sual, 50’sine merdiven dayamış benim de ruhumu okşadı. Eskilerdeki bu nezakete bayılıyorum. “Nerede o eski günler?” diye başlayan hayıflanmalar pek de yabana atılır gibi değil. Sosyal medyada son zamanlarda dönen TRT’nin 70’li yılların sonları 80’lerin başlarında halkla yaptığı röportajlar bu yüzden çok ilgi çekiyor sanırım. Düzgün, duru arı bir dil var, lise öğrencisinden, çiftçisine kadar Türkçeye hâkim bir zümre karşımıza çıkıyor. Mahmut Amca’da da aynı güzel Türkçenin örneklerine rastlayınca yine hayıflanmadan edemedim.

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz