0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

Mao’dan İbrahimoviç’e Çin!

Geçen günlerde basına bir haber yansıdı: Çin hükümeti ülke sporunu tanıtmak ve futbola destek olmak için dünyanın en meşhur futbolcularından İsveçli İbrahimoviç’i transfer etmek istiyormuş. İşin ilginç tarafı ise bu transferi öneren kişinin Çin Komünist Parti Sekreteri Xi Jinping olması, adı komünist olan bir partinin futbolcu transfer etmek için yaklaşık 50 milyon avroyu ayırması da oldukça mânidar.

Komünizmin arka planında ne görüyoruz?

Mülkiyeti reddederek, sermaye gücü altında ezilmiş sınıfların oluşmasının önüne geçmek için 19. yüzyılda bir çığlık koptu; Sanayi Devrimi’nin ardından oluşan işçi sınıfı, ikinci kuşak haklar dediğimiz sosyal ve ekonomik haklar için mücadele etmeye başladı. Sermayenin aldığı kârı ezici gören işçi sınıfı, ücretlerinin ve memnû haklarının iyileştirilmesini talep etti; akabinde sendikal faaliyetler ile özellikle İngiltere gibi hızla sanayileşen ülkelerde büyük mücadeleler verilmeye başlandı. Hatta fabrika işçileri ayaklarındaki “Sabo” marka terlikler ile makineleri parçalayarak “Sabotaj” kavramını literatüre kazandırdılar. Bu pratiğin ortaya çıkışı ideolojik yönden beslenmediği için devrim momentumuna dönüşmedi; ne zaman ki Marks “bilimsel sosyalizm” üzerine sistematik bir literatür geliştirdi, bu sâyede dünya, komünizmi bir devlet rejimi olarak algılamaya başladı. Komünizm Marks ile özdeşlese de, bu nazariyenin temelleri Platon’un toplumu sınıflara ayırarak demokrasiye karşı monarşik düzeni savunduğu “Devlet” ve “Yasalar” kitaplarına kadar uzanmaktadır. (K. Popper “Açık Toplumun Düşmanları” isimli eserinde, Platon’un toplumu ekonomik altyapı üzerinden sınıflara ayırdığından, Marks’ın Platon ile tarih diyalektiğinde aynı noktada buluştuğundan bahseder.) Yine “Güneş Ülkesi” ve “Ütopya” isimli, komün hayatını ön plana çıkaran  ve Marks’dan çok önce yazılmış ütopik sistem önerisi taşıyan kitaplar da komünizm düşüncesinin gelişmesine teorik bir altlık sunmuştur.

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]

spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz