Son birkaç yıldır Avrupa’nın saygın kütüphaneleri farklı bir yarış içindeler: Ulusal kütüphaneler, üniversiteler ve müzeler dünyanın bilinen en eski Kur’an yazmalarının kendilerinde olduğunu iddia ediyorlar. Bu konuda ilk haber 2014 Temmuzunda Hollanda Leiden’dan geldi. Üniversite kütüphanesinde bulunan el yazması bir Kur’an’ın, karbon 14 testi (C14) sonuçlarına göre, 650 – 700 yılları arasına âit olduğu açıklandı.
2014 yılı henüz bitmemişti ki Kasım ayında bir açıklama da Almanya’dan geldi. Tübingen Üniversitesi yeni elde edilen karbon testi sonuçlarına göre en eski Kur’an metninin kendi kütüphanelerinde olduğunu duyurdu. 649-675 yılları arasına âit olduğu belirtilen Kur’an, Leiden’daki örnekten daha eskiye tarihlenmişti.
Aradan çok geçmeden 2015 Temmuz’unda ise bu kez İngiltere Birmingham Üniversitesi bir açıklama yaptı: Arşivlerinde bulunan bir Kur’an üzerinde inceleme yapıldığını ve bu örneğin Avrupalı diğer iki örnekten daha eski olduğunu duyurdu. Birmingham Kur’an’ı, C14 sonuçlarına göre (% 97.2’lik kesinlik payı) 568 – 645 yılları arasına tarihlendirildi. Fakat verilen tarih bu defa sınır çizgisini aşmıştı.
Birmingham Üniversitesi’nin açıkladığı bu sonuçlar, sol basınında, “Peygamber Öncesi bir Kur’an mı” başlıkları ile duyurulurken; İngiliz dinler tarihi Profesörü David Thomas şu açıklamayı yaptı: “Bu el yazmaları, İslâmiyet’in kurulduğu ilk yıllara âit. Kur’an-ı Kerim, 610 ve 632 yılları arasında indirildi. Bu el yazmalarını yazan kişinin, Hz. Muhammet ile aynı dönemde yaşadığını, hatta peygamberi tanıdığını düşünüyoruz”. Ancak Türkiye’de “Avrupa Kur’an’ı deforme etmeye çalışıyor” şeklinde yorumlar yapıldı.
[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]