0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

“Baykuşlar Geceleyin Öter” ve Postmodern Türk Romancılığında Metin Savaş

Geç tanımış olmaktan dolayı üzüntü duyduğum iki yazarımız var: Birisi Kayserili Emir Kalkan, diğeri de Balıkesir’den Metin Savaş. Şaşırmayın, suçumu biliyorum. İkisi de çok iyi yazarlar. Emir Kalkan klâsik anlamda iyi. Metin Savaş ise sıradışı bir yazar. Tam anlamıyla postmodern bir romancı. Hani şimdilerde modadır ya, hiçbir kategoriye koyamadığınız eserleri “postmodern” olarak etiketlersiniz, öyle değil, gerçekten eserleri postmodern romanın bütün özelliklerini içeriyor. Ancak “Türkiye’de postmodern roman” yazıp arama motorlarında aratırsanız, Metin Savaş adına rastlamazsınız. Bu benim gerçekten ilgimi çekti ve bu konu hakkında yazmaya karar verdim. Metin Savaş’ın görünmez kılınması popüler medyada şâşaalı reklamlarının olmamasından, eski tüfek Marksist ya da yeni liberal demokratlardan, muhafazakâr demokratlardan olmamasından, Türk’ü, Türkiye’yi her fırsatta aşağılamamasından olabileceği gibi sâdece ve sâdece milliyetçi kesimin okuma alışkanlığının az, tanıtım ve tenkit kültürümüzün ise gelişmemiş olmasından da kaynaklanabilir. Yazar ne kadar verimli olursa olsun okuyucu tembel olduğunda tanıtım eksik kalıyor. Nedense herkes Metin Savaş’ın lise mezunu bile olmamasına takılıyor. Sanırsınız lise tahsili insanımızı allâme-i cihan yapıyor. Geçende bir röportaj izlemiştim, sunucu sokakta rastgele kişilere aynı soruyu yöneltiyordu: “Mars mı uzak, Hindistan mı?” Cevapların çoğu Hindistan idi ve cevaplayanların yarıdan fazlası lise ve üstünde eğitim almıştı. Yâni ezberci eğitim sistemimiz insanımıza düşünme, muhakeme etme yeteneği vermiyor. Metin Savaş’ın bu kadar özgün, değerli eserleri yazabilmesi, dili böylesine güzel kullanabilmesi aldığı resmî eğitim sâyesinde değil; kendini yetiştirmesi, çok okuması sâyesinde olmuştur. Klâsik eğitim alıp üniversiteyi bitirse belki aynı Metin Savaş olmayacaktı. Belki de çoğunlukla gördüğümüz hatasız bir paragraf yazamayan, arka arkaya öznesi ile yüklemi birbirine uygun beş cümle kuramayan, noktalama işaretlerinin kullanılışını bile on altı yılda öğretemediğimiz üniversite mezunlarımızdan olacaktı. Tanrı, anadilini dahi öğretemeyen eğitim sistemimizden onu iyi ki korumuş.

Metin Savaş, 1965 yılında Balıkesir’de doğmuş, beş yaşında iken ailesiyle İstanbul’a yerleşmiş. Vefa Lisesi’ndeyken ailesinin karşılaştığı güçlükler sebebiyle eğitimini yarıda bırakıp ailesiyle birlikte doğduğu yer olan Balıkesir’e geri dönmüş. Emekli oluncaya kadar da bir büfe işletmiş. Bir yandan esnaflık yapan, bir yandan da yoğun bir kitap okuma aşkı içinde olan Savaş, küçük hikâyeler yazmaya başlamış ve ilk olarak 1995’te “Ninemin Türküleri” adlı kısa öyküsü ile Ömer Seyfettin Hikâye yarışmasında mansiyon almış. 1998’de Orkun Dergisi’nin düzenlediği makale yarışmasında ikinci olmuş, 1999’da İstanbul Tuzla Belediyesi’nin açmış olduğu roman yarışmasında da “Efendi Dayı’nın Kozalakları” adlı romanıyla birinciliği Ahmet Kekeç’le paylaşmış. 2000 yılında basılan bu romanı, 2003’te basılan “Polika’nın Yeşil Çeşmesi” adlı romanı izlemiş. Bu eser 2011’de “Yeşil Çeşme” adıyla Ötüken Neşriyat tarafından tekrar yayınlanmış. 2005’te “Zemheri Kuyusu”, 2008’de “Melengicin Gölgesinde”, 2010’da “Kargalar Derneği adlı” romanları yayınlanmış.

2014’te “Kuvayı Milliye’nin Hazinesi”, 2015’te de “Baykuşlar Geceleyin Öter” (İstanbul’da Karnaval Üçlemesi’nin Birinci Kitabı) Ötüken Neşriyat’tan yayınlanmış.

Bu yazıda ağırlıklı olarak Baykuşlar Geceleyin Öter adlı romandan bahsedeceğiz. Bu eser, romancımızın “anlamayız belki” diye müteaddit defalar araya girip hatırlattığı cihetle bir “postmodern anlatı”. Yazarda büyük bir özgüvenin varlığı âşikâr. “Postmodern roman böyle olur” diyor sanki, işinize gelirse…

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]

spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz