0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

Arkeolojinin Sonu (mu?)

Eylül ayı sonlarında, tam da üniversitelerde akademik yıl başlangıcı törenleri yapılmaktayken, internet haber portalı Aktüel Haber’in yayımladığı bir metnin başlığında şu ihbara (!) yer veriliyordu: İşsizlik Sorunu Nedeniyle Üniversitelerin Arkeoloji Bölümleri Tek Tek Kapanıyor!

18 Eylül’de Sözcü gazetesinde yayımlanan, Aktüel Haber’in de iki gün sonra Sözcü’den alıntılayarak sanal medyaya taşıdığı bu başlık ve altında uzayan metin, apaçık bir ihbar niteliğinde.

Kötü bir durumun, bir felaketin, müdahale gerektiren bir sapmanın, bir savruluşun sözle ifşası yani:

Kültür Bakanlığı’na…

Milli Eğitim Bakanlığı’na…

Cumhurbaşkanlığı’na bir ihbar, bir imdat çağrısı…

‘Niye ihbar, neden imdat çığlığı’ onu gerekçelendirmeye geçmeden haberi bir anımsayalım:

“Üniversitelerin arkeoloji bölümleri tek tek kapanıyor. En büyük sorun fazla kontenjan ve işsizlik. Arkeologlar, altyapı çalışmalarının uygulandığını kurumlarda arkeolog bulundurulmasının zorunlu olması gerektiğini belirtiyor. 2018-2019 yılında 18 arkeoloji bölümü kontenjanın dolmaması nedeniyle kapandı. Toplam 2 bin 123 kontenjanın bin 820´si doldu, 303´ü ise boş kaldı. Medeniyetler beşiği ülkemiz için kritik önemdeki arkeologlar, iş bulamamaktan yakınıyor.

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz