0,00 TRY

Sepetinizde ürün yok!

İki Seyyah Bir Harita

Şirazlı Sâdi, geniş ve aydınlık salondaki sedirin üzerinden Alaiye Sarayı’nın mermer sütunlarına bakarken gökteki yıldızları düşünüyordu. Uluğ Keykubad’ın kurdurduğu bu şehrin sıcağına, geceleri bir hoş esinti eşliğinde rasata koyulduğu anları hayal ederek ancak tahammül edilebiliyordu. Açık renkli keten giysilerinin içinde hâlinden memnun görünen, burnunun üzerinde boncuk boncuk parlayan ve şakaklarından ensesine doğru süzülen terden hiç de rahatsızmış gibi durmayan yol arkadaşına bir bakış attı.

“Ne mutlu sana Buscarello, buraya geldiğimizden beridir kendini evinde sayıyorsundur herhalde.”

Beriki gülümsemekle yetindi. Uzandığı yerden, elindeki son şeklini henüz almamış haritayı çizdiği parşömene bakıyordu. Uzun, siyah saçları, haktan sürmeli kara gözleri, Şirazlı’ya göre biraz uzunca boyu ile bu Cenevizli, derhal çevresindeki Moğol uşaklardan ve silâhlı muhafızlardan ayrılıyordu.

“Kıymetli Sâdi Şirazî,” dedi yerinden doğrularak, “adaları tek tek gezmeyişimiz sizce ileride bize bir müşkül çıkartır mı?”

“Dua edelim de çıkartmasın Buscarello,” dedi Merağa ve Tebriz’in ünlü âlimi, Malatya ve Sivas’ın adâleti ile bir kılı dahi tartabildiği metihleri Konsantinapol’den Hoten’e kadar yayılan kadısı.

Ona göre adaların gerçek sayı ve mevzilerinin önemi İlhanlı Hakanı Argun Han’ın şimdilerde kendisiyle birlikte seyyahlık eden elçisi Buscarello ile önceki bahar Avrupa’ya göndermiş olduğu mektuplara gelecek yanıtlara bağlıydı. Sâdi Şirazî, Cenevizli yol arkadaşıyla birlikte, Kırım’dan bu yana neredeyse karış karış gezerek sahil boyunca yaptığı tetkiklerin tahmin ettiğinden de uzun sürmüş olması nedeniyle mahcubiyet duyuyordu. Bu durumda başvezire vaat ettikleri tarihte Tebriz’de hazır olamayacaklardı. Fransa Kralı Filip ile İngiltere Kralı Edvard’ın Mısır seferi için İlhanlı Devleti’ne verdikleri asker gönderme sözlerini tutmamaları, Moğol Ordusu’nun Anadolu’daki birliklerini güç durumda bırakırdı ve o zaman adalardan gelecek her türlü saldırının kıymeti birkaç misli fazla önem arz ederdi. Harita geciktikçe de baş vezirin hiddetine biraz daha fazla hedef olacakları aşikârdı.

[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz